Svätojánsky chlieb - Karob jemný
Zvoľte variant
Popis
Obsahuje: NL (bielkoviny) - 8%, Tuky - 3%, Sacharidy celkom - 89%, Vláknina 9%.
-
Ďalej: vitamín A, komplex vit. B, vápnik 3,8%, meď, horčík, draslík, železo, mangán, chróm. Nízky obsah sodíka - nehrozia opuchy končatín aj pri dlhodobom kŕmení.
- Charakteristika: Rohovník obyčajný ( Ceratonia siliqua ) je rastlina z čeľade bôbovitej. Jeho plody sa nazývajú tiež svätojánsky chlieb, alebo tiež karob, názov pochádzajúci z oblasti jeho pôvodného výskytu – Palestíny. . Plody (struky) Rohovníka sa používajú v potravinárstve (ako náhrada kakaa) a na kŕmenie bylinožravých zvierat.
Vysušené struky majú jemne sladkastú chuť, špecifickú príjemnú vôňu, neobsahujú kofeín ani iné psychoaktívne látky. Často sa používajú ako hypoalergenická náhrada múky pri bezlepkovej diéte u ľudí.
Semená Rohovníka obyčajného - Karobu sa v Stredomorí v minulosti používali aj ako závažie, predovšetkým pri predaji liečiv, zlata a drahokamov. Dôvodom bola skutočnosť, že váha semien je takmer uniformná. Semená majú v gréčtine názov "kerátion", z čoho vznikol aj český názov karát . Neskôr bol 1 karát stanovený ako 0,2 gramu a stal sa jednotkou pre obsah zlata.
Svoj názov Svätojánsky chlieb získali plody rohovníka podľa povesti preto, že sa nimi živil Ján Krstiteľ a vďaka nim prežil na púšti 40 dní.
- Odporúčané dávkovanie: Svätojánsky chlieb je dobré kombinovať s bielkovinovým krmivom - lucerna, sušené mláto, kvasnice, extrudovaná sója, ai. Zamiešajte Karob rovnomerne do ďalšieho vhodného bielkovinového krmiva, napr. aj sójový extrahovaný šrot. Nekŕmte Karob príliš samostatne - nemá vyvážený pomer bielkovín a glycídov.
- Skladovanie a spotreba: Svätojánsky chlieb skladujte dobre uzavretý v PVC sáčku, alebo papierovom vreci, na drevenej podložke, pri teplote najlepšie do 20 °C. Bez prístupu priameho slnečného žiarenia.
Podobné produkty
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.