Osmák degu

 degu

Rozšírenie:
severná a stredná Čile, od púšte Atacama v provincii Curico na západných svahoch Ánd, od nížin do 3000 metrov nad morom.

Veľkosť:
dĺžka tela 125-195 mm, dĺžka chvosta 105-165 mm, dĺžka zadného chodidla 35-40 mm, dĺžka ušnice 22-25 mm, hmotnosť 170-300 g. 

Gravidita a vek:
dĺžka gravidity je 82-85 dní. Počet mláďat 1-10. Mláďatá sa rodia osrstené, hneď po narodení obvykle vidia, osamostatňujú sa asi po štyroch týždňoch. V prírode máva samica len jeden vrh do roka, mláďatá len zriedka prežívajú prvý rok života. V ľudskej starostlivosti sa však bežne dožívajú 4-5 rokov.

Popis:
degu má hornú časť tela šedohnedú, niekedy s oranžovým odtieňom, spodná časť potom krémovo žltú. Srsť má priľahlú, lesklú. Na konci chvosta má výraznú čiernu "štetku" z predĺžených chlpov.

Život v prírode a chov:
degu žije v otvorených skalnatých a kamenistých krajinách, riedko porastených kríkmi a nízkymi stromami. Nevyhýba sa ani blízkosti človeka, a tak je možné sa s ním stretnúť aj v parkoch, záhradách a na smetiskách. Je veľmi pohyblivý, výborne skáče a šplhá. Žije v menších skupinách s pevnou sociálnou štruktúrou, preto nie je dobré chovať osamotene jednotlivé zvieratá. Vyžaduje značne veľké terárium, najlepšie vitrínu otvárateľnú spredu, s rozmermi minimálne 150 × 100 × 60 cm. Na dne musí byť dostatok vhodného substrátu, napr. rašeliny zmiešanej s pieskom a kamienkami, trsy a senom. Zvieratá si v ňom zakrátko vyhrabú systém nôr a úkrytov. Záľube v šplhaní sa snažíme vyhovieť umiestnením silnejších konárov, kameňov a drevených klátikov, ktoré zvieratám poslúžia čiastočne i k okusu. Základom kŕmenia by mali byť vetvičky s púčikmi a lístím, čerstvá tráva, seno a zmes zŕn zložená z kukurice, obilia, ovsených vločiek a slnečnice. Ako doplnok poslúžia rôzne druhy listovej a koreňovej zeleniny a ovocia. Zvlášť dojčiace samice a odstavené mláďatá by mali mať dostatok vápnika, ktorý im okrem pestrej stravy zaistia minerálne prísady..

Osmák degu nehryzie preto je vhodný aj pre deti, v noci neruší a tak sa stáva veľmi príjemným miláčikom. Je aktívny prevažne  ráno a v podvečer. Je to tiché a veľmi čistotné zviera bez typického zápachu hlodavcov.

Samozrejme tiež si značkuje svoje teritórium močom a hoci nie je jeho zápach až taký prenikavý, je ho cítiť. Klietku čistíme maximálne raz za týždeň, pritom však nečistíme podstielku a poschodia naraz aby sme mu nespôsobovali stres keď po výmene necíti svoj pach.

Keď si osmáka degu prinesieme domov, potrebuje určitý čas na adaptáciu. Zaujímavé je, že ako na neho zapôsobíme na začiatku tak sa bude ku nám správať po celý čas. Pokiaľ si nevezme od nás z ruky žrádlo nesmieme ho na ruky brať, sám si reguluje kedy nám začne dôverovať. 

Veľmi dôležité je aby sme vedeli, že NIKDY nesmieme osmákov chytať ani dvíhať za chvost. Mohol by im odpadnúť a tak mu spôsobíme vážne problémy pri koordinácii s rovnováhou.

 

Tento web používa súbory cookies. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača.
Viac info o cookies.